Ledarskap i klassrummet

Så stärker du ditt klassrumsledarskap och bygger goda relationer med elever för ett framgångsrikt lärande och social utveckling

Om webbkursen

Lärares ledarskap är avgörande för en framgångsrik undervisning enligt Skolinspektionen. Att bygga goda relationer med elever, förebygga konflikter, skapa studiero och engagemang är nyckelfaktorer i dagens klassrum.

Under denna webbkurs kommer du att lära dig konkreta metoder och tekniker för att förebygga och hantera vanligt förekommande problemsituationer i klassrummet på ett professionellt och trovärdigt sätt. Att bygga goda relationer mellan lärare och elever och mellan eleverna skapar engagemang för att ge förutsättningar för ett framgångsrikt lärande och social utveckling.

Du kommer även att lära dig skapa ett gynnsamt klassrumsklimat med en tydlig struktur och arbetsro, om att höja elevmotivationen för att leda arbetet i klassen enskilt och i grupp, och inte minst att planera och genomföra undervisning för att utnyttja lektionstiden effektivt. webbkursens innehåll är kopplat till teori inom kunskapsområden som relationellt ledarskap, situerat lärande, classroom management och gruppdynamik.

Ur innehållet

Distanskursen ger dig både kunskap om dynamiken i ett klassrum och konkreta verktyg för att genomföra förbättringar. Du får möjlighet att fortlöpande omsätta undervisningsteori i praktiken genom att genomföra reflektionsuppgifter och praktiska övningar i ditt klassrum.

Kursen lär dig att:

  • Utveckla färdigheter för att bygga professionella och goda relationer mellan lärare och elever samt mellan eleverna för ett framgångsrikt lärande och social utveckling
  • Utforma en ledarrepertoar för att skapa struktur och arbetsro i klassrumsmiljön
  • Designa lektioner som är planerade för att öka motivationen hos eleverna och ett effektivt utnyttjande av lektionstiden
  • Anpassa ledarskapet för att utveckla och leda lärande hos eleverna enskilt och i grupp och att hantera situationer som kan uppstå i grupparbetssituationer

Innehåll

Situationsanpassat ledarskapAvsnitt 1
Att bygga relationerAvsnitt 2
Den strategiska startenAvsnitt 1
Genomförande av undervisningAvsnitt 2
Kommunikation och återkopplingAvsnitt 3
NormbildningAvsnitt 1
Struktur och regelskapandeAvsnitt 2
Principer för grupparbeteAvsnitt 1
Handleda grupperAvsnitt 2
Bedömning, resultatansvar och avslutningAvsnitt 3

Om kursledaren

Matts Dahlkwist har en gedigen och mångårig bakgrund, såväl som lärare och skolledare på grund- och gymnasieskolan samt lärarutbildare vid Uppsala universitet.

Han har länge varit verksam som adjunkt vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier vid Uppsala universitet där han har varit en väldigt uppskattad utbildare i kurser för verksamma lärare bland annat i ledarskap. Matts har även författat en lång rad kursböcker för den svenska skolan och för lärarutbildningen.


Några böcker av Matts Dahlkwist.

Målgrupp

Webbursen riktar sig mot verksamma lärare med mer eller mindre lång erfarenhet, inom grund- och gymnasieskolan.

Recensioner och omdömen

4.0 i snittbetyg
4/5

Josefine W, Skärgårdsgymnasiet

Okt 2024

4/5

Anneli L, Skellefteå kommun

April 2023

4/5

Sia M, Haninge kommun

Mars 2023

4/5

Mia K, Borås kommun

Februari 2023

4/5

Cecilia F, Göteborgs stad

Augusti 2022

3/5

Anthony Lodnert, Luleå kommun

Juni 2022

4/5

Åke E, Sollentuna kommun

Januari 2022

4/5

Stig G,, Sollentuna kommun

Februari 2022

4/5

Bra med repetition på lärarrollen i klassrummet.

Anneli O, Örebro kommun

Oktober 2021

5/5

Konkret och verklighetsnära!

senada Hodzic, Uppsala kommun

Oktober 2021

4/5
Spela videoklipp
4.0 (10 omdömen)
4/5
Snittbetyg 4.9
4.9/5

Vanliga frågor & svar

På Lärarinstitutet bestämmer du själv takten för dina studier.

Våra kurser motsvarar 1-2 heldagsutbildningar. Du kan välja att dela upp dina studier under flera tillfällen eller göra dem under en och samma dag. Utbildningsportalen där du hittar kurserna är tillgänglig dygnet runt.

Självklart kan du det. Dock så behöver ni båda anmäla er för webbkursen. Vi kommer sedan skapa användarkonton för er så att ni kan logga in i vår utbildningsportal.

Du bestämmer själv vilka tider du önskar studera. Vår utbildningsportal är tillgänglig dygnet runt. 

Som deltagare har du tillgång till webbkursen 6 månader från det datum du har fått ditt användarkonto.

Garantin innebär att om du mot all förmodan inte skulle vara nöjd med webbkursen kan du inom 14 dagar från anmälan häva ditt köp. Mejla oss på kundtjanst@lararinstitutet.se om du vill ha mer information om garantin.

Tipsa gärna en kollega!